Şifalı bitkiler hakkında bilgi vereyim..
Bir kaç baş sarımsak alıp dövüp deli bir kimseye yedirseler, sonra kabuklarınıda tütsü edip deliye koklatsalar hemen iyi olur. Başta çıban çıksa, bir miktar mersin yağını başa sürseler iyi eder.Aklı çoğaltmak için, her gün bir miktar tarçın yiyen kimsenin aklı çok olur, Veya başa gül yağı sürseler yine aklı çoğaltır, veya hergün bir miktar zencebil, hardal ve günlük yemekte aklı ziyade eder,
veya beyaz turup tohumunu kaynatıp bir gece ayazda bekletip sabahleyin aç karnına içseler aklı çoğaltır (göbeği düşenlere dahi faidelidir)
Uyku getirmek için, menekşe yağı sürseler uyku getirir, veya amme suresini okusalar yine uykusu gelir.
Felç için, serçe eti yeseler faide eder, lakin çok yememelidir kabız eder, bir faidesi dahi cima isteği getirir.
Hasta olmamak için, nuh a.s dan menkuldur, bir kaç gün boyunca 1 dirhem rezeneye 1 dirhem şeker katıp yeseler 1 yıl hasta olmazlar.
Sinekleri kovmak için, bir parça beze sarp sirke döküp onuda evin bir yerine assalar oraya artık sinek girmez.
Sivrisinekleri kovmak, devenin kuyruğundan bir kaç kıl alıp evin bahçesindeki bir ağaca bağlasalar artık o eve sivrisinek girmez.
Yemekten sonra üzüm yemek gözlere zarar verir, doğru olanı yemekten evvel yemelidir.
Sıcak günlerde üzüm yemek insanı astım eder.
Şakak ağrısı için, laleyi dövüp başına koysalar ağrıyı keser.
Gece körlüğü için, dağ lalesini göze çekseler şifa olur.
Şişmiş yaralar için, reyhanı dövüp yaraya sürseler şişliğini giderir.
İnciri kaynatıp suyunu içip inciri dahi yeseler, sesi açar, öksürüğü giderir, şehveti artırır, cimaya kuvvet verir.
Sarımsağı çok yeseler el ve ayak titremelerini giderir.
Arılar sarımsak kokusundan kaçar.
Güve ve tahıl biti, su nanesi ve acıyavşandan ve siyah çörek otundan kaçarlar.
Bir yerde anber olsa o yere yılan girmez.
Mayasıl için, yogurt çiçeğini kaynatıp suyunu içseler şifa olur.
Menekşe yağını uyuz olan yerlerine sürseler şifa olur.
Çörek otunu dövüp sirke ile karıştırıp uyuz olan yere sürseler şifa olur.
Limon kabuğu yemek yüreğe kuvvet verir.
uyuz için, siyah nohudu kaynatıp suyunu içseler uyuza şifa olur. Veya bir miktar hardali sirke ile karıştırıp uyuza sürseler şifa olur.
Unutkanlık ve balgam için, bir miktar kemunu suya ıslayıp hergün içseler içerde olan bütün balgamı çıkarır. Hemde zihni ziyade edip hafızasını kuvvetli eder.hafakana dahi iyi gelir. Yemeği hazm ettirir. Yürekte olan yelleri çıkarır.
Velakin 1 miskalden fazla yense baş ağrısı yapar, ve eğer çok yeseler cüzzam hastası eder, dikkat etmelidir.
Göz ağrısı için ;
Nar çiçeğinin 3 küçük tanesini yutsalar o sene boyunca göz ağrısı görmezler.
Göz için ;
Ekşi nar suyu ile tatlı nar suyunu bir birine katıp koyulaşıncaya kadar pişirip sonra soğutup göze çekseler gözün hararetini ve uyuzunu giderir, kuvvetini ziyade eder.
Göze ak düşse ;
Gelincik çiçeğini dövüp çıkan suyunu göze çekseler gözdeki aklığı giderir.
Gözün keskinliğini artırma ;
Tarçını dövüp göze çekseler gözün keskinliği artar.
Gözleri ihtiyarlıktan görmez olsa ;
Rakun çiçeği (zağferan) toplayıp bir şişe içine koyup ağzını sıkıca bağlayıp bir karınca yuvasına gömüp 2 ay orda dursun, 2 ay sonra içindeki bütün çiçekler erimiş olur.
Şişeyi alıp içindeki suyu sürme gibi göze çekseler ihtiyarlıktan görmez olan kişiler artık genç adam gibi görmeye başlarlar.
Göz ağrısı için ;
Sure-i munafikun ağrıyan göze okunup üfürülse hemen şifa olur.
Gözdeki kanı gidermek ;
50 miskal sumağı suda iyice kaynatıp göze sürseler kanı keser.
Gözdeki arpacık için ;
İt üzümü yaprağını pişirip göze sürseler arpacık illetine şifa olur.
Gece körlüğü için ;
Soğan suyunu göze çekseler faide eder.
Bedeni semirtmek için ;
Hergün bir miktar tatlı badem yeseler bedeni semirtir, göğsü yumşatır, öksürüğü def eder.
Hıçkırık için ;
Badem yağını şekerle karıştırıp içseler hemen geçirir.
Boyun ağrıları için ;
Boyundaki sinirleri ağrısa biraz ak susam yağını boynuna sürseler şifa eder.
Domuz çıbanı için ;
Hatme çiçeğinin tohumunu dövüp çıbana sürseler faide eder.
Veya hatma çiçeğini dövüp gaz yağına karıştırıp çıban üzerine koysalar çıbanı deşer iyi eder.
Boğaz ağrısı ve şiş için ;
Tut yaprağını kaynatıp ara ara gargara yapıp tükürseler faide eder.
Yürek aşrısı ve öksürük için ;
2 miskal garigonu dövüp su ile bir kaç gün içseler şifa olur.
Ciğerdeki tıkanıklığı açmak için ;
Hergün bir miktar tarçın yeseler çiğerdeki tıkanıklığı açar.
Veya hergün bir miktar siyah nohut suyu içseler şifa olur.
Veya ancebil, fındık, tatlı badem, bunları hep beraber ezip yeseler çiğerdeki tüm tıkanıklıkları açar.
Sesi açmak için ;
Bir miktar kelem otu tohumunu ağzına alıp çiğneyip suyunu yutsalar sesi açar.
Veya nilüfer ve menekşe çayı içseler sesi açar.
Veya aç karnına bir kaç gün turup yeseler sesi açar.
Soğuk vuran azalar için ;
Bir kimsenin ayaklarına soğuk vursa, en iyi ilacı budur ki! Hemen bir miktar şalgamı suyla iyice kaynatıp biracık ılıdıktan sonra ayaklarını o suya soksalar çok faide eder.
Ağız kokusu için ;
Ebegümeci otunu bir kaç gün boyunca her sabah çiğneyip tükürseler ağız kokusunu def eder.
Veya mastik çiğneseler yine faide eder.
Diş ağrısı için ;
sıcaktan ve soğuktan hasıl olan diş ağrısı için, keskin sirkeye yumuşak tuzu ekip iyice suya karışınca bir iki defa ağzında tutsa ağrısını keser. Mücerreptir.
her gün bir miktar sirkeye bal katıp ağzında bir miktar bekletse o kimsenin dişleri asla çürümez.
Diş eti kanaması için ;
Bir kimsenin diş etleri kanasa veya çürüse, ağzına ılık su alıp biraz beleyip tükürsün, sonra bir daha ılık su alıp tekrar tükürsün, sonra parmağı ile diş etlerini ovalasın, sonra biraz tuza ekşi şap katıp yumuşakca dövüp bal ile karıştırıp koyu balçık olunca ağzına alıp diş etlerini bununla ovalasın, bu ameli bir kaç defa tekrar edince şifa bulur. Mücerreptir.
Veya biraz tuz alıp sirkeye katıp iyice çalkalayıp ara sıra gargara yapsalar kanamayı durdurur.Diş etleri çürüse ;
Ardıç yemişini dövüp bala katıp diş etlerine koysalar hem şifa olur, hemde yeni diş etleri çıkarır.
Diş etlerini sağlamlaştırmak, kanamasını durdurmak, diş ağrısını geçirmek ;
Peygamber düğmesinin (peygamber çiçeği) kökünü alıp iyice dövüp dişlerine sürseler faide eder. çürümüş diş etlerine dahi faide eder. lakin 10 gün devam etmelidir.
Veya turunç çekirdeğini yumşakça dövüp diş etlerine sürseler etleri sağlamlaştırır.
Veya gül yağını dişe sürseler diş etlerine faidelidir. Diş ağrılarını dahi giderir.
Veya şahtere otunu diş etine sürseler etleri sağlamlaştırır,
Diş ağrısı için ;
Rezeneyi sirke ile pişirip suyu ile mazmaza yapsalar ağrıyı keser.
Çınar ağacının yaprağını sirke ile pişirip o sürkeyide dişe sürseler ağrısını dindirir.
Sarımsağı pişirip ağrıyan dişe sürseler ağrısını keser.
Dut ağacının yaprağını su ile kaynatıp mazmaza yapsalar ağrıyı keser.
Nohutu kaynatıp suyu ile mazmaza yapsalar ağrısını keser.
Çörek otunu sürke ile kaynatıp mazmaza yapsalar ağrısını keser.
Dişden gelen kanı kesmek ;
Akik taşını iyice dövüp dişe koysalar dişten gelen kanı keser.
Diş eti kanaması için, bir miktar böğürtlen kökünü kaynatıp suyu ile mazmaza yapmaya devam etseler kanı durdurur.
Dişleri beyazlatmak ;
Deniz köpüğünü dişlere sürseler beyazlatır.
Bir miktar nar kabuğu, bir miktar deniz köpüğü, bir miktar çörek otu, bunları birbirine katıp iyice dövüp dişlere sürseler maksat hasıl olur.
Bel ağrısı için şifali yağ ;
Hacı paşa isimli derviş bir yağ terkip etmiş ve adına dahi dühnü mübarek derler, soğuktan ve yelden hasıl olan bel ağrılarına şifadır.
Terkibi böyledir.
20 dirhem yaş eski sarımsak, bunu kabuğu ile döv.
10 dirhem dövülmüş biber.
2 rıtıl zeytinyağında bunları yarım rıtıl kalıncaya kadar kaynat, sonra süzüp yağı al. Sonra yine ateşe koyup 5 dirhem dövülmüş ferfiyon 5 dirhem dövülmüş günlük katıp bir kere daha kaynayınca ateşten alıp sırçalı bir camda muhafaza et. Hacet anında yağı ısıtıp kullan.
Bevl akıntısı için ;
Bevlini tutamayan kişi, geceleyin 3 tane cevizi kebab yapıp yese yatsa faide eder.
Altına işeyen çocuk için, horozun kursağını pişirip yedirseler bir daha altına işemez. Lakin saf beyaz horoz olmalıdır.
Altına işeyen çocuk için, reyhanın suyuna mazı katıp 3 gece içirseler altına işemez.
Veya bir miktar dere otu suyunu çocuğun yemeğine katıp yedirseler faide eder.
Hatme tohumunu bal ile kaynatıp içseler şifa olur.
Bevl yolundaki kumları dökmek ;
Bir miktar turup-u saf sütle kaynatıp 3 defa içseler kumları döker.
Bevl yolunu açmak, göğüs ağrısını dindirmek, pis yelleri çıkarmak ve süddeyi açmak ;
Rezenenin yapraklarını pişirip içmelidir.
Prostat ;
1- Pırasayı su ile kaynatmak, sabah akşam bardak bardak içmelidir.
2- Yabani kekik (satere) 20 gram, su bir litre kaynatılır. Günde üç çay bardağı içilir. Kekik de kaynatılıp içilirse aynı şifayı verir.
3- Kerevizin yumrusu ve yaprakları beraber kaynatılıp, sabah aç karnına ve akşam yatarken birer bardak içilir.
4- Karamürverin uç yapraklarından 30-50 gramını bir litre suda kaynatmalı, sabah ve akşam birer çay bardağı içmelidir.
5- Hazenbel kaynatıp içilir. Buna bir ay kadar devam edilirse şifası görülür. Hazenbel aktarlarda satılır. Bir köktür. tecrûbe edildi.
Bevl akıntısı için ;
Buğdayı su ile 3 gün 3 gece ıslatıp sonra kurutup ara ara yedirseler şifa bulur. Tecrübe olundu.
İçerden gelen kanı durdurmak ;
Bir kimsenin içinden devamlı kan gelse durmasa, üzerlik tohumunu gül yağı ile kavurup yeseler kanı keser.
Mide ağrısı için ;
Bir miktar tarçını dövüp midesi üzerine koysalar ağrıyı dindirir.
Veya bir miktar naneyi sirke ile dövüp mide üzerine koysalar ağrıyı sakin eder.
Veya yemekten sonra gül suyu içseler ağrıyı sakin eder.
Mideyi kuvvetlendirmek için ;
Bir kaç gün boyunca oğul otunun yaş yaprağını yeseler mideyi kuvvetlendirir.
Mideyi temizlemek ;
Sarımsağı çok çok yeseler mideyi temizler.
Yemeği hazmetmek ;
Oğul otundan 5 yaprak alıp çiğneseler hemen hazmettirir.
Hazımsızlık için ;
Hazımsızlık ve çok kusan kimseler için, bir miktar dövülmüş nane ve karanfili suda ıslatıp bir kaç gün bekleyip sonra içseler şifa olur.
Kusmamak için ;
Bir kaç gün boyunca bir kaç tane bakla yeseler kusmayı defeder.
Tıb-bunnebî isimli kitaptan
Zencebil-13 dirhem
Karabiber-13 dirhem
Beyaz şeker-26 dirhem
Bunları dövüp aç karnına 3 er miskal ve yatacak vakit yine 3 miskal yemeye devam etseler,mideye acayip kuvvet verir, rutûbâtı cezbeder ve içerde olan pis yelleri çıkarır ve sesi güzel eder.
Pis yelleri çıkarmak ;
Vucuttaki pis yelleri çıkarmak için,bir miktar turp yeseler bedendeki bütün pis yelleri çıkarır.
El ve ayak titremesi için ;
Sarımsağı çok çok yeseler şifa olur, hatta felçliler için dahi çok faidelidir.
vucutta kurt veya solucan olsa
yürekte kurt olsa ;
Bir miktar çörek otu yiyip ardından nane yeseler kurtları düşürür.
Veya bir miktar sarımsağı pişirip yemelidir.
Veya şeftali yaprağını dövüp veya şeftali çiçeğini dövüp suyunuda karıştırıp içseler kurtları düşürür. Çok faidelidir. Gaflet etme.
Züfa otunu bir miktar bal ile yeseler karındaki kurtları döker.
Bir miktar çörek otunu yeseler veya dövüp karnı üstüne koysalar içerdeki kurtları düşürür.
Sarımsağı pişirip yeseler kurtları öldürür.
Eğer çocukta solucan olsa, solucan otunu bal ile yedirseler hemen şifa eder.
Vucuttaki taşları düşürmek ;
Keten tohumunu kaynatıp içseler yine şifa olur.
Sıcaktan hasıl olan hastalıkların en iyi ilacı ekşi nar suyu ile tatlı nar suyunu karıştırıp içmeye devam etmektir. Safrayı ishalder, taşları düşürür.
Mesanedeki taşı düşürmek için ;
fındık kabuklarını alıp iyice dövüp su ile kaynatıp suyunu akşamları içmeye devam etseler şifa bulurlar.
ÖNEMLİ VE MÜHİM FAİDELER
Doktor bulunmadığı anda hastayı iyileştirmek için kullanılan 9 tane kabuk vardır. Bunlar birçok ülkede
yetişirler. Bu dokuz kabuk şunlardır:
Deynels kabuğu:
Bu kabuk yakılıp dövüldükten sonra eğer kelin kafasına sürülürse başında saç çıkar.
Aynı şekilde eğer yakılıp arı balı ile karıştırıldıktan sonra deve tüyüne sarılırsa ve kanı çok fazla akan bir kadın tarafından üzerinde taşınırsa kanı kesilir.
Sarı Karpuz Kabuğu :
Bu kabuk kurutulup iyice dövüldükten sonra elenir. Sonra bundan bir miskal alınıp temiz bir kumaş içine sarılır. Zor pişen etin içerisine konulursa et çabuk pişer, kokusu ve yemesi çok hoş olur.
Yeşil Karpuz Kabuğu :
Bunu kabuğu gölgede kurutulduktan sonra yumuşakça dövülür. Daha sonra bunu üzüm şerbetini içine konulup hamamda sıcak havuzun yanında içilirse kabızlık geçer.
Fındık Kabuğu:
İki avuç fındık alınıp su dolu bir tasın içine konulduktan sonra, bir gece bekletilir. Bir gün sonra yumuşak bir ateş üzerinde üzüm suyu ile kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Sonra bu su süzülür. Daha sonra koltuk altı soğuk su ile yıkanıp bez ile silinir. Fındık suyu ile koltuk altı yıkanılıp silmeden kurutulur. Bu amel üç kez tekrarlanırsa ömür boyunca bir daha koltuk altında koku olmaz. Ayrıca koltuk altı çok güzel kokar. Bu su ile zayıf olan saçlar yıkanırsa saçlar iyileşir ve uzar.
Portakal kabuğu:
Her kim portakal kabuğundan yarım dirhem yerse, o kişinden karış ağrısı, kulunç, yel, şişme, karın gurultusu gider ve yediği yemeği hazmedip midesi düzelir.
Nar Kabuğu:
Nar kabuğunu kaynatılıp düsünt derya olan kişi bu sudan içerse bu hastalıktan kurtulur. Nar kabuğu dövülüp yaranın üzerine dökülürse yaradan sarı bir su çıkar. Su çıktıktan sonra kabuk yaranın üzerine konulursa yara iyileşir.
Badem Kabuğu:
Öksürüğü olan kişi badem kabuğunu suda kaynatıp suyunu içerse, Allah (C.C)’ın izniyle öksürüğü kesilir.
Haşhaş Kabuğu:
Bunun kabuğu yumuşakça dövülüp elendikten sonra bir miskal kadar alınır. Buna da bir miskal tıfıl esvan-i biraz da beyaz kimyon koyup hepsinden bir macun yapılır. Bu macundan üç gün yiyen kimsenin kanı kesilir ve ishali kalmaz. Allah c.c. ın izniyle.
Muz Kabuğu:
Yeşil muz kabuğu sıkılır. Bu su, çok açık bir yaraya damlatılırsa o yara toplanır ve çabuk kapanır.
İDRAR ZORLUĞU İÇİN ;
İdrar zorluğu çeken kimse, üç dirhem soğan kabuğunu oniki dirhem şeker ile karıştırıp bu karışımı da üç gün yerse Allah’ın izniyle şifa bulur.
SOĞANIN FAYDALARI ;
Bazı tabipler der ki; soğan sıcak ve rutubetlidir. Su değişimine yarar ve zehrin etkisini def eder. Kişi sıcak havada yolculuk yapıyorsa bir soğan kokladığı zaman zehirli yelin zararından emin olur. Soğan şehveti artırır, meniyi artırır, mideyi kuvvetlendirir, heyecanlandırır, insanın rengini güzelleştirir, balgamı söker ve mideyi rahatlatır.
Cildinde beyazlık olan kişi ;
soğanın tohumunu döverek üç gün onunla aç karna kahvaltı yaptıktan sonra soğanın suyunu da o beyaz yere sürerse Allah Teala’nın izniyle şifa bulur.
Kimini saçında veya yüzünde saçkıran hastalığı varsa ;
soğanın tohumunu siyah kimyon ile dövüp zeytinyağı ile karıştırıp bunu saçkıran hastalığı olan yere sürerse şifa bulur.
Parmağında siğil olan kimse ;
soğan tohumunu taze iken alıp tuzla birlikte dövdükten sonra sirkenin içine koysun. Bu karışımı siğilin üzerine sürerse şifa bulur.
Kim ishal edici hap içip kusma ve mide bulantısı hastalığına tutulmuş ise, soğan koklarsa Allah Teala’nın izniyle şifa bulur.
Duyması ağır olan kişinin kulağına soğanın suyu damlatılırsa ondaki sağırlık gider.
Bir hayvanın gözünde beyazlık hastalığı varsa arı balıyla soğan suyunu o hayvanın gözüne sürdüğü zaman gözdeki beyazlık gider.
Pişmiş soğan; sarılık, öksürük, göğüs sertliği, bevlin devri daimi ve tabiatı yumuşatmaya yarar.
Köpek tarafından ısırılan kişi; su, tuz, sezab ve soğanı ısırılan yere koyarsa şifa bulur.
Bütün çıbanlar ve basur için; pişmiş soğan oraya yapıştırılırsa yara veya basuru pişirerek yumuşatır. Yara ve basuru kan ve cerahatten Allah Teala’nın izniyle temizler.
Burun kanaması olan kişi, Hasalbanı dövüp soğan suyu ile karıştırdıktan sonra içsin. Bir miktarını da bir beze sarıp burnuna koyarsa burnunun kanı Allah Teala’nın izniyle kesilir.
Şifalı Şerbetler
Gül şerbeti:
Harareti giderir, susuzluğu dindirir, kandan ve safradan hasıl olan hastalıklara şifa verir, yüreğe kuvvet verir, gönle ferahlık verir, daha bir çok faidesi vardır.
Terkibi budur:
4 rıtıl taze kızıl gül yaprağından alıp içi sırçalı bir küpe koyup üzerine 10 rıtıl su doldur, bir gün bir gece o halde bırak, sonra gül yapraklarını iyice sıkıp at. Sonra suyu ateşe koyup yarısı gidinceye kadar kaynat.
Kaynarken köpüğünü alıp atmalıdır ki safi olsun. Kalan suya 4 rıtıl şeker katıp yine orta ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatmalıdır. Sonra indirip saklamalı ve hacet anında kullanılmalıdır.
Menekşe şerbeti:
Harareti ve rutubeti giderir, zatul cenb hastalığına şifa verir, göğse şifa verir, bevli ve safrayı açar, beyin ve baş ağrılarının hertürlüsüne şifa verir. Mücerreptir.
Taze menekşeyi sapından ayırıp veya kuru menekşede olur, bundan bir buçuk rıtıl, üzerine 4 rıtıl su katıp ateşte kaynat, taki menekşenin uvveti suya intikal etsin, sonra ateşten indirip süz, menekşeyide iyice sıkıp at.
Kalan suyua 4 rıtıl ak şeker koyup tekrar ateşe koyup yine kaynat, taki su koyulaşssın, köpüğünü alıp atmalıdır. Ateşten indirip sırçalı cama koyup muhafaza et.
Hacet anında kullanmalıdır.
Nar şerbeti:
Kusmayı men eder, susuzluğu giderir, mideye çok kuvvet verir, baş ağrısını giderir, iştahı açar, safradan hasıl olan hertürlü hastalığa şifa eder.
Terkibi:
yeni (olmuş) (ham olmayan) taneleri kızıl olan nardan alıp kabuğunu soyup suyunu al, bu sudan 2 vakıyye,bu suya dahi 1 vakıyye şeker katıp kaynat, köpüğünü almalıdır. Sonra içine biraz nane koyup biraz daha kaynat, kıvama gelince indirip sakla, hacet anında kullanmalıdır.
Elma şerbeti:
Yüreği, mideyi ve nefesi kuvvetlendirir, gönle ferahlık verir, safradan olan kusmayı giderir, safradan olan ishalıda giderir, safradan hasıl olan hastalıkların çoğuna şifa eder. Terkibi:
İyi olmuş elmadan alıp elmaları 4 e bölüp iyice suyunu çıkar, çekirdeklerinide çıkarıp at, sonra hasıl olan suyu alıp ateşte yarısı gidinceye kadar kaynat. Kalan sudan 1 vakıyye, alıp üzerine yarım vakıyye şeker ekleyip koyulaşıncaya kadar kaynatıp sonra indirip muhafaza et. Hacet anında kullanmalıdır.
Ayva şerbeti:
Bunun faideleri ve yapılışı aynen elma şerbeti gibidir. Limon şerbeti:
Harareti giderir, iştahı açar, safradan hasıl olan kusmayı giderir, susuzluğu kandırır, hazmı kolaylaştırır.
Terkibi:
İyi olmuş limonu alıp kabuklarını soyup suyunu iyice sık, sonra bu sudan 10 vakıyye alıp ateşte kaynat, taki yarısı gitsin, yarısı gidince kalan yarısının veznince içerisine şeker katıp tekrar kaynat, kıvama gelince indirip muhafaza et. Hacet anında kullanmalıdır.Mersin şerbeti
Faidesi: insana en faideli şerbet budur, ishal ve öksürünce içinden kan gelen kimselere faide eder, kusmayı keser, hasta olan küçük çocuklara çok faidelidir, mideye kuvvet verir, susuzluğu giderir, insana ferahlık verir. Terkibi:
50 dirhem mersin tohumunu dövüp suyla ıslatıp kaynatıp pişir, sonra indirip bir bezden süzüp 200 dirhem şeker katıp tekrar kaynat kıvama gelince indirip muhafaza et.
Faidesi: safrayı ishal eder, bedendeki pis yelleri ve pislikleri çıkarır ve daha bir çok faidesi vardır.
Terkibi:
5 dirhem sinameki
5 dirhem çörek otu
5 dirhem üzerlik otu
5 dirhem mastik
5 dirhem şeker
Bunların hepsini dövüp birbirine katıp sabahları aç karnına içmelidir.
Şerbet 2
Faidesi: balgamı ve safrayı ve sair rutubetleri döker, gayet iyi bir şerbettir. Bunun gibi şerbet yokdur.
Terkibi:
Tuz 5 dirhem
Kar taşı 5 dirhem
Şeb 5 dirhem
Bunları birbirine katıp iyice dövüp un gibi edip bir çanak içerisine koyup üzerine 3 veya 4 fincan su döküp karıştır. Bir gece ayazda bekletip ertesi gün aç karnına o suyu iç, lakin suyu bulandırma ve çamurunu içme, suyu içince dahi yerinde durmayıp hızlı hızlı yürü eğer geğirdirse biraz ılık su iç, sonra tekrar gezmeye devam et. Bir vakit sonra maksat hasıl olur.
Demir hindi şerbeti.
Faidesi: sıcak mizaclı kişilere faide eder, safrayı ishal eder, kabızlığı giderir.
Terkibi budur: diledikleri kadar demir hindi alıp kilp içinde veya su içinde kaynatıp süz, bezden süzersen daha saf olur. Bir miktar şeker katıp kıvama getirip içilmelidir.
Şerbet 4
Faidesi: bütün safrayı ve balgamı söküp içeriyi tertemiz eder.
Terkibi:
5 dirhem sinameki, 5 dirhem kızıl gül, 5 dirhem inca eriği, bunları alıp su ile kaynatıp kaynamış suyun içine 7 dirhem eftimun katıp sonra yine iyice kaynat.
Sonra ocaktan indirip süz. Kalan suya 20 dirhem zencebil, 20 dirhem demirhindi koyup iyice ezip bir bezden süzüp aç karnına bu suyun hepsini iç. Öğlene kadar hiç bişey yeme. Safrayı ve balgamı kökünden tertemiz eder.
Sirkencübin şerbeti.
Faidesi: safrası olan kişileri çok faidelidir. Sabahları aç karnına bir miktar içmelidir.
4 tatlı kaşığı bal, 4 tatlı kaşığı üzüm sirkesi, 4 bardak su.
Bunları iyice karıştırıp içmelidir.
Şifalı macunlar
Faidesi:
Damarları sağlamlaştırır, balgamı keser, bedene kuvvet verir, yürekte olan yelleri defeder, gözün kuvvetini artırır, hazmı kolaylaştırır.Terkibi:
Bir miktar beyaz turpun suyunu çıkarıp o su içinede bir miktar bal katıp iyice kaynatıp kıvama gelince ateşten indirip hergün aç karnına bir miktar yemelidir.Macun 2
Faidesi: unutkalığı giderir ve daha bir çok faidesi vardır.
Terkibi:
karanfil 30 dirhem, halis günlük 30 dirhem, üzerlik tohumu 30 dirhem, şeker 30 dirhem.
Bunları iyice dövüp macun edip her sabah aç karnına 3 dirhem yemelidir.
Macun 3
Faidesi: yemeği hazm ettirir, bedenin zayıflığını giderir, unutkanlığı giderir, meniyi çoğaltır, vucuttaki buharı def eder, bevl yolunu açar, cimaya kuvvet verir ve daha bir çok faidesi vardır.
Terkibi:
besbase 1 dirhem, havlıcan 1 dirhem, akırıkarha yarım dirhem, anason 5 dirhem, çörek otu 1 dirhem, hindistan cevizi 5 dirhem
bunları ayrı ayrı dövüp elekten geçirip bunların hasıl olan miktarın 3 misli bal ile karıştırıp yemelidir.
Macun 4
Faidesi: cimaya çok kuvvet verir, eğer 1 hafta kullansalar 1 yıl hastalık görmezler.
Terkibi:
hindistan cevizi 4 dirhem, tarçın 4 dirhem, kebabe 4 dirhem, mastik 1 dirhem, havlıcan 4 dirhem, darı fülfül 3 dirhem, besbase 3 dirhem,
şakakul 3 dirhem, beyaz biber 5 dirhem, zağferan 5 dirhem, karanfil 4 dirhem, akırıkarha 2 dirhem, halis öd 2 dirhem, misk 2 dirhem, salep 15 dirhem
bunları dövüp bir yerde toplayıp ağırlığının 2 misli bal ile karıştırıp yoğurup kullanmalıdır.
Hadisi Şerif’te
Sinamekinin iyi yapraklarından alıp, nebati şeker, rezene tohumu, bunları iyice dövüp birbirine katıp her sabah bir miskal aç karnına yeseler sayısız dertlere şifa olur.
Diğer bir çok hastalığa şifa
Garigon ki!
Katran köpüğü derler, bunun dahi en iyisinden 2 dirhem alıp dövüp sonra içine bir miktar limon suyu ekleyip içseler, sevdaya, sarılığa, balgama, diz ağrılarına, bel ağrılarına ve daha bir çok hastalıklara şifadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder