24 Kasım 2025 Pazartesi

EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR.

Steril edilmiş 1 lt lik kavanoza 1 çay bardağı buğday unu, yarım çay bardağı ılık içme suyu koyup tahta kaşıkla pürüzsüz olana kadar karıştıralım. Bir buzdolabı poşetini kavanozun üstüne geçirip bıçak ucu ile delikler http://açalım.Ilık bir köşeye alalım. Her gün 1 kaşık un ve bir kaşık su ilave edip karıştıralım. 10 gün sonra mayamız hazır. Bir kavanoza mayanın yarısını döküp un ve su ile boza kıvamında hamur çoğaltalım.Hamur kabarınca tekrar 50 gram un ve yarım çay bardağı ılık su ile tekrar karıştıralım Ilık bir köşede hamurun kabarmasını bekleyelim. Hamur 3 katına çıkınca bir miktar mayayı daha sonra kullanmak için ayırıp ekmeğimizi yoğurabiliriz.Kalan mayayı bir kavanoza koyup daha sonra kullanmak üzere kapağını kapatıp buzdolabına kaldıralım. Haftada 2 defa 1 kaşık un ve 1 kaşık su ile besleyelim.  🥖Eğer maya suyun yüzeyine bıraktığınızda havada kalıyorsa, ekmek yapımına hazırdır. Eğer dibe çöküyorsa, yeterince aktif değildir ve birkaç gün daha beklemeye ihtiyacı var demektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 Süleyman Hilmi Tunahan (ks) Hazretleri’nin veciz sözleri • Allah kerimdir amma kuyusu da derindir. İp ve kova olmayınca su çıkmadığı gibi, ...